Gerbičev večer, 2019

Iz župnijske cerkve Marijinega rojstva v Cerknici je bilo v soboto zvečer, 14. 12., moč slišati ubrane melodije pevskih glasov in zvoke klarinetov. Komorni zbor Fran Gerbič pod vodstvom Jožeta Rajka je s svojimi gosti pripravil že tradicionalni Gerbičev večer, s katerim se vsako leto poklonijo velikemu Cerkničanu, skladatelju, opernemu pevcu in glasbenemu pedagogu Franu Gerbiču.

Letos so se Komornemu zboru Fran Gerbič na odru pridružili še sopranistka Galina Tubeishat, ki ima bogate izkušnje na področju opernega petja in glasbene pedagodgike, Zbor agencije talentov Rulada, ki pod vodstvom zborovodkinje Anne Mogutina združuje ljubitelje zborovskega petja različnih nacionalnosti in držav ter domačini – Komorna skupina Godbe Cerknica pod vodstvom Mitje Dragoliča.

Gostitelji so večer otvorili z dvema sakralnima skladbama izpod rok slovenskih skladateljev A. Čopija in A. Makorja, katerih dela je bilo slišati tudi pozneje. V prijetnem razpoloženju se je koncert nadaljeval s skladbo španskega skladatelja J. Busta – Ave Maria, pri kateri se jim je pridružila Komorna skupina Godbe Cerknica. Slednji so ostali na odru in ubrano odigrali Bachovo Air v priredbi Mitje Dragoliča ter skladbo Il postino. Galina Tubeishat se je predstavila s štirimi pesmimi in s svojim liričnim sopranom napolnila vsak kotiček cerkve. V nadaljevanju koncerta je Zbor agencije talentov Rulada zapel dve glasbeni deli ruskega in bolgarskega skladatelja, sledili pa sta ji dve ljudski ruski pesmi. V predzadnji skladbi sta združila pevske glasove zbora Rulada in Fran Gerbič ter nas popeljala v božični čas z novoletno kolednico v ukrajinskem jeziku. Koncert se je zaključil v prazničnem duhu z vsemi nastopajočimi na odru. Največkrat zapeta in v kar 300 jezikov prevedena najlepša božična pesem, Gruberjeva Sveta noč, je zazvenela v ruskem in slovenskem jeziku.

Nastopajoči so bili nagrajeni z bučnim aplavzom, večer pa se je zaključil s prijetnim druženjem.

Avtor besedila: Ina Šmalc